Olaharaga dan pemakanan yang betul sangat penting jika anda ingin menurunkan berat badan. Tapi apa yang mungkin terlepas pandang ketika menjaga pemakanan anda ialah memilih buah yang  sesuai untuk membantu proses penurunan berat badan.

Ini 5 jenis buah yang terbukti membantu untuk proses penurunan berat badan.

1. Avokado

Avokado merupakan salah satu buah yang mempunyai kandungan gula yang rendah, tapi tinggi lemak sihat. Jadi bagi siapa yang ingin menurunkan berat badan, avokado boleh menjadi pilihan sebagai pilihan buah yang mampu membuat anda rasa kenyang.

buah untuk diet, buah untuk turunkan berat badan, buah untuk kurus, menu buah untuk diet, menu buah diet atkin

2. Strawberi

Rasa buah ini memang tak terlalu manis, satu cawan strawberi hanya mengandungi 50 kalori. Selain kaya serat, buah warna merah juga kaya vitamin C yang baik bagi kesihatan.

3. Limau/ Oren

Limau atau oren memang tinggi gula, tapi lebih baik makan limau/ oren daripada jus lain. Selain itu buah ini kaya vitamin C juga kaya serat.

4. Epal

Ramai yang mengamalkan makan epal untuk menurunkan berat badan kerana epal terkenal dengan seratnya yang tinggi yang lambat dicerna supaya si pemakan tidak mudah merasa lapar.

5. Delima
Cara paling tepat untuk mengonsumsi adalah dengan menjadikan buah ini sebagai jus kerana seluruh kandungan di dalamnya seperti polifenol, potasium, antioksidan dapat dinikmati oleh tubuh anda.

Sumber