iaagQeX.png

Tidur je boleh kurus? Macam-mana tu? Kalau nak tahu sebenarnya tidur bukan saja merehatkan tubuh, tapi boleh membakar lemak ketika anda sedang lena dibuai mimpi indah.

Senang je kan. Tidur pun boleh kurus. Jika anda idamkan tubuh badan yang langsing dan cantik, pastikan anda lakukan 6 cara mudah ini untuk membakar lemak ketik tidur.

1. MAKAN MALAM AWAL

Katy-1458682770.gif

Jika makan sebelum tidur proses pencernaan akan menjadi perlahan. Ia akan membuatkan jumlah lemak sedia ada berkembang. Pastikan makan malam lebih awal untuk memastikan sistem pencernaan membantu sistem penghadaman.

2. SENAMAN RINGAN SELEPAS MAKAN

giphy.gif

Salah satu yang boleh dibuat ialah berjalan-jalan selepas makan malam. Ia membantu fungsi penghadaman lebih baik. Kualiti tidur juga bertambah baik.

3. PASTIKAN SUHU BILIK DINGIN/ RENDAHKAN SUHU BILIK

anigif_sub-buzz-6286-1478289681-3.gif

Tidur di suhu bilik yang sejuk membantu untuk membakar kalori. Ini kerana tubuh bekerja keras untuk meningkat suhu badan sekaligus membakar lebih 100 kalori.

4. MINUM TEH HIJAU ATAU AIR LIMAU SUAM

tumblr_n0j4kpTlow1t8mmb3o1_400.gif

Minuman ini mengandungi antioksidan yang melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh tahap radikal bebas plumbum metabolisme badan. Minuman ini juga membuatkan anda segar dan bertenaga sepanjang hari

5. TIDUR SELAMA7-8 JAM

giphy--1-_58.gif

Kajian mendapati kekurangan tidur boleh menyebabkan sel-sel lemak kurang sensitif terhadap insulin, perubahan metabolisme yang dikaitkan dengan obesiti.

Sumber