Image result for budu

Budu, nama yang tidak asing lagi kalau kita menjejakkan kaki di Negeri Kelantan. Budu memang sedap , apalagi dimakan dengan nasi panas dan digabungkan dengan irisan bawang merah dan cili atau perahan limau. Pasti menyelerakan bukan . Orang luar panggil Pati Ikan Bilis , tapi orang Kelantan lebih suka menamakan BUDU . Pekasam ikan bilis ini merupakan makanan traditional orang Kelantan yang boleh didapatkan dikedai-kedai terdekat dengan harga yang cukup murah .

Selain untuk dimakan , tahukah anda bahwa BUDU ini mempunyai banyak khasiat atau manfaat untuk kesehatan? Budu kaya dengan protein dan turut dikenali sebagai serat yang baik . Knadungan serat-serat yang ada didalam budu lebih bagus daris erat ikan-ikan lain , dan ianya mudah dicerna oleh tubuh kita. Khasiat atau manfaat budu yang perlu anda tahu :

1. Pencegah Kanser
Budu mempunyai Gluthaione sejenis anti oksidan yang mampu mengeluarkan toksin dan meningkatkan daya tahan tubuh yang memerangi berbagai penyakit berbahaya ,salah satunya kanser.

2. Awet Muda .
Unsur ganestine dan phytoestrogen dalam budu mampu melawan radikal bebas yang mampu menghambat penuaan dan juga kanser payudara. Waah , untuk kalian yang ingin nampak awet muda takperlu beli ubat mahal-mahal , cukup dengan budu.

3.Turunkan Kolesterol
Tahukah anda , dengan melakukan pengambilan budu sebanyak 150gra sehari selama dua minggu , mampu menurunkan kolesterol .

4. Cegah Cirit-birit .
Budu mengadungi sejenis zat antibakteria yang mampu mencegah “diarrhoea” atau lebih dikenali dengan cirit-birit. Selain itu mandaaf budu yang lain mampu menghalang penyakit seperti kencing manis , sakit jantung , dan jug hypertensi.

5. Meningkatkan IQ otak.
Budu mampu merangsang sel-sel otak dan meningkatkan daya ingatan . Selain itu juga mampu membunuh bakteria yang menyebabkan perut kembung pada anak-anak .

Khasiat Budu ini diperoleh dari proses ikan bilis yang diperam. Wah , selain sedap dimakan ternyata Budu mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Pastinya anda tidak tahu bukan ?

Sumber