Banyak perkara yang badan kita buat untuk melindungi diri kita tanpa kita sedar sebenarnya. Perkara ni lah yang lindungi diri kita 24 jam sehari, 7 hari seminggu yang boleh memudaratkan diri kita.

1. Menguap sebenarnya untuk sejukkan otak kita yang dah terlalu penat bekerja

2. Bersin untuk keluarkan balik kotoran atau bakteria yang ada dalam badan

7 tindak balas badan yang anda tidak sedar sebenarnya sedang melindungi anda

3. Mengeliat buat kita lebih bersedia untuk melakukan aktiviti fizikal. Selain itu, ia juga meregangkan otot dan membetulkan aliran darah

4. Tersedu-sedu jadi bila kita makan dengan cepat, menelan ketulan makanan, atau makan terlalu banyak, saraf pneumogastric kita boleh jadi kelam kabut. Jadi, itu lah yang terjadi kita akan tersedu-sedu sebab ada masalah yang jadi hehe

5. Perasan tak kalau kita baru nak terlelap kita akan terkejut sekejap? Fenomena ini terjadi apabila anda mula untuk tidur, kadar pernafasan anda jatuh dengan cepat, nadi jadi perlahan dan otot jadi relax. Peliknya, otak anda menafsirkan perkembangan ini sebagai petanda kematian. Jadi ia cuba untuk menyelamatkan anda dengan memberi anda kejutan seperti kena elektrik!

7 tindak balas badan yang anda tidak sedar sebenarnya sedang melindungi anda

6. Tangan kecut. Fenomena ini disebabkan oleh apabila badan anda menghadapi peningkatan jumlah kelembapan ia memahami bahawa alam sekitar mungkin menjadi licin. Jadi kulit pada tangan anda dengan segera mula berubah dengan cara yang akan membuat ia lebih mudah bagi anda untuk cengkaman permukaan licin.

7 tindak balas badan yang anda tidak sedar sebenarnya sedang melindungi anda

8. Bulu roma meremang. Fungsi utama bulu roma kita meremang adalah untuk mengurangkan jumlah haba yang badan kita hilang melalui liang-liang kulit kita.

tindak balas badan, chemistry badan, kimia badan,tindakan melindungi badan, menguap, bersin, meremang bulu roma

Sumber: Brightside