Perlu atau tidak pengambilan makanan tambahan atau supplement? Pada saya untuk soalan tersebut jawapanya adalah YA dan TIDAK.

Ya. Supplemen hanya diperlukan untuk golongan-golongan tertentu.

Antara golongan tersebut adalah:

  • Ibu mengandung dan juga ibu yang menyusu
  • Wanita yang bercadang untuk mengandung
  • Warga emas
  • Kanak- kanak yang berumur 6 bulan sehingga 5 tahun
  • Penyakit–panyakit yang dicadangkan oleh doktor seperti penyakit buah pinggang, tirod dan sebagainya.

Tidak bagi mereka yang sihat.

Ini kerana orang yang sihat tidak memerlukan supplement. Sebenarnya anda boleh memperolehi segala nutrient yang diperlukan oleh badan dengan hanya mengambil pelbagai variasi makanan dengan betul.

Harus diingat, tidak seperti ubat yang telah dijalankan kajian klinikal, supplement bukan untuk menyembuh, merawat dan juga mencegah penyakit.

Banyak kajian telah dijalankan membuktikan supplement tidak boleh merawat atau mengurangkan progress penyakit kronik.

Antara supplement yang popular adalah seperti multivitamin, calcium, Vit B complex, calcium, vitamin D, pengurusan berat badan. Harus diingat penggunaan supplement yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan.

Berikut pula adalah antara soalan yang perlu anda tanya diri sendiri sebelum mengambil mana-mana produk supplement:

1. Pastikan anda menerima nasihat pengamal perubatan bertauliah. Jika doktor tidak sarankan, baiklah anda berfikir dahulu. Tetapi ingat, cuba elakkan dari berjumpa pengamal perubatan yang mempunyai conflick of interest.

2. Pilihlah produk yang mendapat kelulusan KKM. Jika anda ingin membeli supplement, pastikan ianya mendapat kelulusan dari KKM. Jika mendapat kelulusan pastikan ianya yang asli. Kalau nak tahu berdaftar ke tidak, kena tengok hologram meditag dan nombor pendaftaran MAL supplement ada N di belakang.

3. Hati- hati jika 1 supplement mampu merawat puluhan penyakit. Ini kerana tiada benda dalam dunia ini yang mampu merawat puluhan penyakit. Jika ya, anda mungkin ditipu.

4. Hati-hati jika supplement mampu merawat atau mengurangkan sakit dengan pantas. Kemungkinan besar terdapat bahan-bahan yang terlarang seperti steroid, siburtramine, chlorpheramine dan sebagainya.

5. Elakkan dari membeli produk dari orang yang bukan dari bidangnya. Lebih baik membeli supplement dari orang yang arif.

6. Jangan tinggalkan ubat yang diberikan oleh doktor. Walaupun anda mengambil supplement, jangan anda tinggalkan ubat doktor seperti apa yang saya terangkan di nombor 1.

7. Lakukan ujian darah secara berkala. Ini untuk memastikan semua bacaan darah berada dalam julat yang normal.

8. Berhenti segera jika mempunyai kesan sampingan selepas menggunakan supplement seperti ruam- ruam di badan, muka, bibir dan bengkak badan, kegatalan dan lain lain simptom yang dirasakan selepas mengambil supplement.

9. Testimoni adalah paling lemah, dengar boleh percaya jangan. Dalam sesuatu kajian, testimoni adalah merupakan yang paling bawah dalam piramid sesuatu kajian. Jadi, dengar boleh percaya nanti dulu.

10. Elakkan dari membeli supplement yang dikeluarkan dari luar negara, yang tiada pengesahan yang sah. Sebagai contoh produk luar negara yang dijual di kaki lima.

11. Jangan terlalu berharap sesuatu supplement mampu untuk mecegah atau mengurang sesuatu simptom.

12. Baca kandungan supplement dengan teliti sebelum membeli. Jika anda tidak memahami bahasa perubatan yang digunakan, sila ambil gambar dan bertanya kepada yang pakar.

Jika anda ingin ambil supplement, fikir-fikirkan sebelum bertindak. Jangan kita menjadi mangsa kerakusan sesetengah pihak yang bertujuan mendapat keuntungan.

Apa yang penting hindari stress, ambil makanan dengan diet yang seimbang, lakukan senaman secara berkala, berhenti merokok dan kurangkan pengambilan alkohol adalah cara yang lebih efektif untuk menghindarkan diri dari pelbagai penyakit.

Semoga memberi manfaat.

Sumber