Jantung adalah organ yang berotot, kira-kira saiz genggaman tangan anda. Ia mengepam darah melalui rangkaian arteri dan vena dipanggil sistem kardiovaskular ke seluruh badan. Darah ini membekalkan tubuh badan anda dengan oksigen dan nutrien, dan membantu dalam penyingkiran bahan buangan badan. Penyakit jantung adalah punca utama kematian bagi lelaki dan wanita. Malah, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), lebih daripada 611,105 orang meninggal dunia setiap tahun akibat penyakit jantung.

 10 HERBA DAN REMPAH YANG BAIK UNTUK JANTUNG ANDA

Penyakit jantung merujuk kepada masalah yang memberi kesan kepada struktur dan fungsi jantung dan saluran darah. Sesetengah jenis penyakit jantung yang biasa termasuklah penyakit koronari arteri, penyakit jantung iskemia, rentak jantung yang tidak teratur, atherosclerosis, angina, infarksi miokardium (biasanya dikenali sebagai serangan jantung), penyakit jantung hipertensi, penyakit jantung kongenital, dan penyakit arteri periferal.

Risiko mendapat penyakit jantung meningkat dengan faktor-faktor seperti merokok secara berlebihan, gaya hidup yang tidak aktif, penuaan, salasilah ahli keluarga yang mewarisi penyakit jantung, tekanan darah tinggi, tahap kolesterol yang tinggi, diabetes, obesiti serta pengambilan alkohol dan kafein secara berlebihan. Beberapa gejala biasa yang mungkin menunjukkan kepada masalah jantung termasuk batuk yang berterusan, ketidakselesaan dada, kebimbangan, keletihan, denyutan nadi cepat atau tidak teratur dan sesak nafas.

herba untuk kesihatan jantung, amalan pemakanan untuk jantung, penjagaan jantung, penjagaan makanan untuk jantung, jantung yang sihat, diet untuk jantung

Jantung berfungsi baik dengan kadar 24 × 7. Adalah penting untuk memastikan ia sentiasa sihat. Fungsi jantung semakin bertambah baik bergantung kepada kualiti darah dan alirannya. Diet yang sihat, seimbang dan senaman yang sihat serta mencukupi boleh membantu anda mencapai matlamat yang diingini. Anda juga boleh menggabungkan herba dan rempah tertentu ke dalam diet harian untuk meningkatkan kesihatan dan kecergasan jantung anda.

BERIKUT ADALAH 10 HERBA DAN REMPAH YANG BAIK UNTUK JANTUNG ANDA SELAIN SERING DIGUNAKAN UNTUK MENAMBAHKAN RASA KE DALAM MASAKAN

BAWANG PUTIH

Bawang putih sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung kerana mengandungi agen anti-radang, antithrombotik dan kelebihan antiplatlet. Suatu kajian yang diterbitkan dalam American Society untuk jurnal Nutrition menunjukkan suatu kaitan yang kuat antara pengambilan bawang putih dan manfaat jantung.

Bawang putih sangat berkesan dalam merawat serum yang dikaitkan dapat menaikkan jumlah kolesterol, merangsang  lipoprotein atau LDL , meningkatkan agregasi platlet dan merawat tekanan darah yang tinggi, seterusnya mampu mengurangkan risiko penyakit jantung. Anda boleh memakan 1 atau 2 ulas bawang putih segar dan dihancurkan setiap hari untuk mendapatkan kebaikan dalam kesihatan. Anda juga boleh memilih untuk menjadikan bawang putih sebagai makanan tambahan. Dapatkan saranan dan nasihat doktor untuk pengambilan bawang putih di atas faktor kesihatan yang lain sekiranya anda mahu mengamalkannya.