phone-lowyat
Laman teknologi lowyat.net mengatakan data yang bocor termasuk butiran dan alamat pelanggan.

PETALING JAYA: Lebih 46 juta telefon bimbit dari telekomunikasi Malaysia dan pengendali rangkaian maya mudah alih (MVNO) telah bocor dalam talian, laman berita teknologi lowyat.net mengesahkan hari ini.

Laporan itu berkata kebocoran termasuk nombor pascabayar dan prabayar, butiran pelanggan, alamat serta maklumat kad SIM.

“Setem masa pada fail yang kami muat turun menunjukkan data yang bocor terakhir dikemas kini antara Mei dan Julai 2014 antara pelbagai telco,” kata Lowyat.net.

Data itu adalah dari pelbagai syarikat telekomunikasi termasuk DiGi, Celcom, Maxis, Tunetalk, Redtone dan Altel.

“Kami juga kini yakin bahawa individu yang cuba menjual data dua minggu lalu memperoleh data dengan cara yang sama yang kami lakukan, dan cuba membuat keuntungan dengan cepat untuk menjualnya di forum kami.

“Kami telah berkongsi semua butiran mengenai data yang kami ketahui, serta bagaimana kami dapat memperoleh semua data dengan SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) minggu lepas,” kata Lowyat.net.

Berita mengenai kebocoran dugaan pertama kali diterbitkan oleh tapak teknologi dalam laporan bertajuk “Data peribadi berjuta-juta rakyat Malaysia yang dijual, sumber pelanggaran masih tidak diketahui” pada 19 Okt.

Laporan itu mendakwa bahawa data peribadi berjuta-juta rakyat Malaysia dari pangkalan data portal pengambilan dalam talian dan persatuan perubatan, serta lebih daripada 50 juta rekod data pelanggan dari pelbagai syarikat telekomunikasi, telah dijual secara online.

Walau bagaimanapun, artikel itu telah dikeluarkan sejurus selepas ia diterbitkan berikutan arahan daripada SKMM.

Badan pengawalseliaan kemudian berkata dalam satu kenyataan bahawa perintah untuk mengambil laporan itu adalah “langkah pencegahan”.

Lowyat.net kemudian memulihkan artikel asal pada 20 Okt dengan kelulusan MCMC.
Laman teknologi mengatakan ia percaya data yang bocor sudah diniagakan dalam talian lebih awal daripada yang dianggarkan.

“Berdasarkan keadaan fail yang kami perolehi, kami yakin bahawa ia telah menukar tangan lebih daripada sekali.” Ia berkata SKMM sedang menindaklanjuti agensi berkenaan untuk menentukan punca pelanggaran itu. “Walaupun adalah tugas pihak berkuasa untuk menyempitkan punca pelanggaran itu, dan memastikan bahawa kejadian yang sama tidak berlaku lagi, kunci untuk mengandungi sebarang kerosakan yang lebih serius adalah melindungi individu yang terjejas oleh pelanggaran tersebut.

“Kami menyeru syarikat telekomunikasi dan MVNO yang disebutkan di atas untuk memberi amaran dan mula segera mengganti kad SIM semua pelanggan terjejas, terutama mereka yang belum memperbaharui kad SIM mereka sejak tahun 2014. Walaupun data yang bocor sahaja tidak cukup untuk mengklon SIM kad, maklumat yang ada boleh dimanfaatkan untuk memulakan pelbagai serangan kejuruteraan sosial terhadap pengguna yang terjejas, “kata Lowyat.net.

Sumber