Menjaga kebersihan diri adalah satu kemestian buat kita, lepas lakukan apa sahaja, seperti bersukan atau terkena kotoran, kita pasti akan mandi dan cuci apa yang patut.

Bukan itu sahaja, penggunaan alat mandian juga sedikit sebanyak menjadi ejen untuk menghilangkan kotoran, seperti daki atau kesan alat solek, dengan menggunakan berus mandian.

Ada juga beberapa bahagian pada badan yang mana kelihatan gelap seperti di bahagian pelipat, lutut, buku lali atau pun siku.

siku hitam, lutut hitam, cara putihkan siku, cara putihkan lutut, petua putihkan siku, petua putihkan lutut

Sebelum ini dah cuba pelbagai cara, tapi ia tetap tidak berhasil untuk memutihkan atau bersihkannya.

Bagi seorang pengguna akaun Twitter, @amaazmi, telah kongsikan satu siri Tweet dalam membersihkan kawasan yang bermasalah daki atau berkerak. Mari kita lihat caranya.

Ini kegunaan losyen, berus kayu/plastik dan ‘body wash’

Boleh pakai stoking dekat rumah, elok untuk kulit kering dan tumit kaki merekah.

Beberapa jenis ‘scrub’ yang boleh digunakan, bergantung pada keadaan kulit.

Berapa kerap nak ‘scrub’?

Apa yang telah dipraktikkan dengan cara ini, ianya berkesan, tapi tidak semua kawasan akan putih, ia lebih kepada kelihatan cerah dan bersih.

Jangan lupa untuk berus badan, ianya sangat penting.

Ada bahagian yang sukar untuk hilangkan, Cuma perlu gosok secara lembut, kerana kulit di bhagaian tersebut lembut dan sensitif.

Perkongsian ini berdasarkan apa yang tekah dilakukannya sendiri, seperti yang dikatakannya, apa yang penting juga dalah perlu rajin, untuk berus mana-mana kawasan yang berkenaan.

Sumber: Twitter @amaazmi