kaki-1

Tapak Kakinya Kering Dan Keras, Selepas Rendam Dengan 2 Bahan Dapur Ini, Hasilnya Sangat FANTASIK! Tapak Kakinya Kembali Mulus, Cerah Dan Bebas Dari Bau!

Kaki berperanan penting dalam menyokong berat seluruh tubuh, namun ramai yang mengabaikan dan tidak memperhatikan kaki mereka. Kaki sering bersentuhan dengan banyak debu dan kotoran yang kemudian menyebabkan kerosakan pada kaki kulit seperti kering, keretakan, kapalan dan fungal infeksi.

Namun, hal ini dapat dicegah. Sebenarnya ada 100 persen perawatan yang alami dan dapat dikerjakan di rumah. Kamu dapat membuat kaki nampak lebih indah dan sehat.

Bahan ini sangat mudah, anda hanya memerlukan susu dan baking soda. Kedua-dua bahan ini boleh mengelupas kulit mati dan melembutkan kaki.

Bahan:

  • 3 gelas susu
  • 3 sendok makan baking soda

Keterangan:

  1. Hangatkan susu sampai suhu yang nyaman dan tuangkan ke tempat untuk merendamkan kaki. Rendam selama 5-10 minit.
  2. Tambahkan baking soda dan rendamkan kaki dengan lembut.
  3. Kamu juga boleh menggosok kaki dengan batu apung(gambar di bawah) untuk menghilangkan kapalan. Cara ini bermanfaat untuk mengatasi sel kulit mati pada kaki.
  4. Biarkan kaki  direndam selama 5 minit , kemudian lap kaki  dengan tuala basah.
  5. Lap kaki dengan tuala kering.
  6. Gunakan pelembab untuk melembabkan kaki .

Mengapa cara ini bermanfaat?

Baking soda memang dikenali sebagai eksfoliator alami yang aman untuk kulit, selain itu ia juga dapat membunuh bakteria. serbuk putih ini boleh melunakkan kaki kulit, menghilangkan kapalan kaki dan menanggalkan kulit mati.

Susu mengandungi lemak, protein dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh manusia. Asam laktat pada susu juga boleh menyesuaikan nilai pH pada kulit, memperbaiki kelembapan pada kulit sehingga dapat mencegah pertumbuhan kuman atau bakteria. Susu juga mengandungi 30 persen protein yang dapat merangsang pengeluaran kolagen dan elastin. Susu boleh memberbaiki kulit kasar, memperbaiki kutikula, membina pelindung terhadap infeksi, menghilangkan sel mati dan mempunyai efek pemutih. Oleh itu, mandi susu adalah cara bagi melembutkan kaki dan membuatkan kaki lebih cantik.

Disarankan untuk menggunakan petua ini tiga kali seminggu. Jika ingin mengubati kaki kapalan, maka disarankan untuk menggunakan cara ini setiap hari, keadaan kaki kamu akan membaik setelah tiga hari. Jika kaki kamu tidak memiliki masalah kulit atau kapalan pun, kamu juga harus menggunakan cara ini beberapa kali seminggu.

Untuk mencegah kaki kapalan, gunakan kasut atau selipar yang dapat menyerap peluh sehingga kaki dapat bernafas. Kasut yang ketat dan kedap udara akan membuatkan kaki kurang sihat. Selain itu, perhatikan ketika sedang membersihkan kuku. Pastikan alat dan kaki dalam keadaan bersih, langkah ini sangat diperlukan untuk mencegah tumbuhnya bakteria.

Sumber: QarmaNusantara